Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering. Deze keer onder meer over Wortel. Niet de groente maar wel de weldadigheidskolonie. Weldadig wat? Wel in 18e eeuw had men het zich in het hoofd gehaald dat er een eenvoudige oplossing was voor landlopers, bedelaars en mensen die op een of andere manier in de armoede terecht waren gekomen: verhuizen naar the middle of nowhere en heropvoeden. En ze tussendoor laten werken natuurlijk. Van die aanpak zijn tal van voorbeelden in de Lage Landen maar in België zijn er maar twee echt erkend erfgoed: de weldadigheidskolonie in, jawel Wortel en de strafkolonie in Merksplas. Wat de logica erachter was, waarom die in Wortel en Merksplas staan en wat er uiteindelijk mee gebeurd is daar zoomen we vandaag op in. Gevolg: een aflevering vol rasphuizen, bedelaars, gevangenissen en landschappen die werelderfgoed werden. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.