Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering vier over de tweede wereldoorlog. Vorige week hadden we het over de collaboratie, vandaag over een veel minder bekend aspect: De Belgische oorlogsinspanning NA de achtiendaagse veldtocht. Want die was er wel degelijk. Ja, de koning had zich overgegeven en het land was bezet maar de regering was gevlucht en niet het hele Belgische grondgebied was bezet. Oh nee, want België had kolonies en die zouden wel degelijk van belang zijn voor het verdere verloop van de oorlog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de restanten van het Belgische leger die een hele oorlog lang zouden blijven verder vechten. Bijgevolg krijgt u in deze aflevering een heleboel Belgische oorlogsverhalen te horen. Van Belgisch – Congolese troepen die grote delen van Afrika bezetten en Belgische piloten in de Battle of Britain tot het belang van Congolees uranium. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.