Welkom bij Geschiedenis Nu, de podcast waar Bert Kruismans en ik het hebben over twee actuele thema’s en wat we daarover kunnen leren door naar de geschiedenis te kijken.
Kerst komt nader bij en tegelijkertijd lijkt het erop dat er niet zo heel ver hier vandaan elk moment een nieuwe oorlog kan losbarsten.

Ik heb het natuurlijk over de Russische troepen die zich verzamelen aan de grens met Oekraïne. Maar wat als die troepen nu eens niet ten strijde zouden trekken? Wat dan. Vandaag hebben we het over het bekendste voorbeeld daarvan: het kerstbestand van 1914 toen troepen aan het westelijke front samen Kerst vierden.
Al hebben wij ook aandacht voor wat daarna gebeurde en hoe generaals komaf trachtten te maken met al die camaraderie.Vervolgens hebben we het over dat andere Rusland. Wit-Rusland. Ook een land dat tegenwoordig niet uit de media is weg te branden. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en is er een historische uitleg voor alles wat er nu aan de hand is? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis Nu. Welkom!