Topics en timecodes

 • Geschiedenis en visie over wegen van de Romeinse periode tot in de 18e eeuw. 3:05
 • Steenwegen, de eeste stap naar een nationaal wegennet. 5:40
 • Bezetting van de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) 7:23
 • Tolwegen door de centrale overheid zorgen voor een beweging weg van de rivieren. 7:57
 • De probleemsituatie van Luik en Limburg. 8:40
 • Het decreet van 16 december 1811 in verband met wegencategorisering. 10:03
 • Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. 12:20
 • De echte uitbereiding van het Belgische wegennet en de invloed van de spoorwegen. 13:03
 • 1866 afschaffing van de tol op rijkswegen en nieuwe nutsvoorzieningen. 15:33
 • Veranderend gebruik van het wegennet. 16:35
 • De auto, een nieuw tijdperk in de mobiliteit. 17:28

Inleiding

Een aflevering over mobiliteit, over wegen deze keer. U weet wel, die repen asfalt die het hele land doorkruisen en ervoor zorgen dat we relatief snel en eenvoudig van de ene kant van het land naar de andere kunnen rijden. Voor de meesten van ons zijn ze een van de meest logische zaken van ons bestaan. We gebruiken ze om te gaan werken, familie te bezoeken, op vakantie te gaan en zo voort en zo verder. Maar waarom eigenlijk? Want moet dat niet gigantisch veel geld gekost hebben? En wat met het land dat “in de weg lag”? En de lokale bevolking die plots een onophoudelijke stroom aan gemotoriseerde voertuigen door hun achtertuin zag sjeesen. Een antwoord op al die vragen en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België.

Shownotes

 • De beste online bron voor alles wat u weten wilt over de geschiedenis van wegen en snelwegen in België: wegen-routes.be Dit is een ietwat verouderde website gebaseerd op het historisch onderzoek van Rien van de Wall, een uitstekende bron over de algemene geschiedenis van wegen en snelwegen, maar evengoed specifieke dossiers. Heel uitgebreid en degelijk materiaal. Een absolute aanrader
 • Het specifieke verhaal van enkele snelwegen op andere websites:

Deze aflevering

 • Aanwezig: Tim Gistelinck
 • Opgenomen op: 27-12-2021 bij Tim thuis
 • Tips / feedback / correcties?: geschiedenisvan@outlook.be
 • Kom eens kijken / meechatten in de Discord