Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over het Belgisch kolonialisme. Alles behalve Kongo. Want ja, Kongo maakte dan wel zo een 98 % uit van het totale Belgische koloniale grondgebied toch is het verhaal breder dan je wel denken zou. Want oh wat heeft België hard geprobeerd om een kolonie in handen te krijgen. Van Guatemala tot Nieuw-Zeeland, van China tot Hawaii, overal daagden er op een bepaald moment Belgen op met de bedoeling om het boeltje te annexeren en toe te voegen aan het nationaal patrimonium. Want nee, Belgische kolonialisme kan je niet zomaar terugbrengen tot de figuur van Leopold II. Het fenomeen was een stuk breder en hardnekkiger dan dat. In een tijd waar het bezit van een buitenlandse kolonie een teken van nationale zelfstandigheid was hadden velen Belgen daar dan ook alles voor over. In deze aflevering hebben we het over “de Belgische Maatschappij van Volksplanting”, de Chinese havenstad Tianjin en de poging om Guiné te claimen. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.