Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de eerste aflevering sinds lang waar ik niet slaafs het alfabet volg. De eerste van dit nieuwe seizoen gaat over steden. Gewoon steden ja. Niet één enkele specifiek al zullen er wel al een heleboel aan bod komen. De bedoeling is natuurlijk om het over een hele rist steden uit de Lage Landen te hebben. Van Groningen tot Luik, van Brussel tot Doornik en van Ieper tot Utrecht. Voor ik daar mee begin echter wil ik de context schetsen. Want wat is een stad? En waar komen die vandaan? Wees gerust, dit wordt geen exhaustieve verhandeling van neolitische steden à la Uruk en consoorten maar eerder een blik op de origine van steden in de lage landen en bij uitbreiding de rest van Europa. Eens daar mee klaar pik ik er af en toe een stad uit om eens serieus onder de loep te nemen. Zonder telkens een halve aflevering aan context te spenderen vooraleer aan mijn eigenlijke onderwerp te spenderen. Deze aflevering is dus context. Desalniettemin komt u wel al te weten wat steden te maken hebben met boeren, wat er zo speciaal is aan steden in de lage landen en wat van een stad nu eigenlijk een stad maakt. Dat en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België!