Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter U. U voor de unie van Utrecht en Atrecht en Brussel. Dat was althans origineel wel de bedoeling. Maar toen begon ik te schrijven en zoals wel vaker gebeurt bleek het eigenlijke onderwerp van de aflevering een stuk breder te zijn dan de titel. En omdat ik nu eenmaal nog wel wat afleveringen te gaan heb tot ik aan nummer 50 ben heb ik besloten de hele Nederlandse Opstand aan te pakken. Om het te proberen in elk geval. Want eerlijk, alle gebeurtenissen van 1566 tot 1588 lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Dit is dus een reeksje over de Nederlandse Opstand. Geen al te diepe duik want laat ons eerlijk zijn dat zou me een tiental afleveringen kosten. Minstens. Maar wie weet komt dat er ooit nog van. In deze aflevering en de volgende hebben we het dus over Geuzen, Katholieken, Protestanten, landvoogden, stadhouders en nog veel meer. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.